Skip to main content
  • Monitoring van woongebied

    Natuurvriendelijke gebiedsontwikkeling

    De Hooge Riet is een rijksmonument in Ermelo. Het werd in 1939 ontworpen als sanatorium. Na jaren van leegstand is het monument én het park door Heijmans herontwikkeld tot een woongebied. Op verschillende manieren wordt gemonitored hoe het gebied zich ontwikkelt

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling in De Hooge Riet

Bij De Hooge Riet hebben vanaf het begin ecologen en landschapsarchitecten meegedacht over de inrichting van het gebied en de versterking van de biodiversiteit. De bomen en het groen op het landgoed zijn zoveel mogelijk gespaard. Om de biodiversiteit te verbeteren, is er beplanting gekozen die o.a. vogels, vlinders en egels aantrekt. Ook zijn er houtwallen en vleermuiskasten geplaatst.

Meten voor inzicht

De komende jaren worden met vijf Pientere-Tuinen-sensoren en twee weerstations monitoren wat er in dit woongebied gebeurt met de bodem(vochtigheid), temperatuur, neerslag en biodiversiteit. Deze informatie koppelen we met gegevens over de aanwezige bomen, zodat we relaties beter leren begrijpen en bewoners bewuster maken van hun omgeving. Het voordeel van meerdere meetinstrumenten in een afgebakend gebied is dat we gerichter onderzoek kunnen doen naar verschillen in waarnemingen.