Er zijn veel projecten waarbij inwoners betrokken worden bij het verzamelen van informatie over hun direct leefomgeving. Dat varieert van allerlei jaarlijkse tellingen (o.a. vogels, bijen, egels, vlinders, vleermuizen, mollen, bodemdieren) tot metingen met sensoren (o.a. luchtkwaliteit, verkeerstellingen, temperatuur, geluid, bodemvocht). Met deze tellingen en metingen worden veel data verzameld. De vertaling van die data naar informatie waar je als inwoner direct iets mee kan, is een stuk lastiger. Laat staan dat je het effect van die acties kunt volgen.

Zo weten we dat het slecht gaat met de egels, maar hoe kom je erachter hoe het gaat met de egels in jouw buurt? En wat kun je doen om een positieve bijdrage te leveren? In dit geval zijn de oplossingen wel bekend, zoals het laten liggen van bladeren, het plaatsen van een egelhuis of het maken van een doorgang in de omheining. Maar hoe kom je er de komende jaren achter dat het beter of slechter gaat met de egels in jouw buurt?
De egel is maar één voorbeeld. Dezelfde vragen kun je stellen over het effect van bomen in jouw buurt. Neemt de hittestress af? Verbetert de luchtkwaliteit? Of over regulering van verkeersstromen. Neemt de geluidsoverlast af? Spelen er meer kinderen op straat? Daalt het aantal ongevallen?
Gedetailleerder inzicht in deze effecten maakt het eenvoudiger om bewoners te betrekken en te motiveren. Als je weet wat jouw acties bijdragen, ben je eerder bereid om te helpen. En je kunt elke groep met een andere boodschap en andere acties benaderen. Voor de één is biodiversiteit het haakje, voor de ander hitte en voor weer ander wellicht de veiligheid voor kinderen.
Voor een gezonde, duurzame en leefbare omgeving hebben we de hulp van iedereen nodig. Om dat te bereiken, is maatwerk nodig. In de communicatie, de benadering en de interventies.

Citizense Platform
Dit is de motivatie achter de ontwikkeling van ons Citizense Platform. Een innovatieve omgeving die kwantitatieve en kwalitatieve data gebruikt om interactie met verschillende groepen inwoners op een enthousiasmerende manier te stimuleren. En die laat zien dat elke bijdrage waardevol is. Hoe klein ook. Door de progressie continu te monitoren en te presenteren, worden ontwikkelingen in de tijd zichtbaar. Zodat we uiteindelijk wél kunnen laten zien hoe het gaat met de egels in de buurt. Of met het drinkwatergebruik bij het sproeien van de tuin. Of met de hittestress in de zomer. En ook welk effect een individuele bijdrage heeft gehad.
Met het Citizense platform gebruiken we data voor langdurige monitoring, praktische inzichten en actiegerichte triggers en notificaties. Zo stimuleren we inwoners om elke keer een kleine bijdrage te leveren aan het grotere gemeenschappelijke doel. Alle beetjes helpen. En het is nog leuk om te doen ook.